logo

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

balenciaga-red-dress-xray-fashion-shaping-v&a-exhibitionМодният дизайнер Кристобал Баленсиага е един от най-почитаните модни дизайнери на 20 – ти век. Облеклата му се характеризират със скулптурирани силуети, сръчност в манипулирането на тъканите и драматично използваните им цветове и текстура.

Cristóbal Balenciaga at work, 1968, Paris, France. Photograph by Henri Cartier-Bresson. © Henri Cartier-BressonMagnum Photos Alberta Tiburzi in 'envelope' dress by Cristóbal Balenciaga. Harper's Bazaar, June 1967. © Hiro 1967Музеят „Виктория и Албърт“ в Лондон представя богата колекция от облекла на Баленсиага от периода 1950г. – 1960г., която можете да посетите до 18 – ти февруари. Експозицията разкрива защо дизайнерските решения на Баленсиага сe възприемат като изключителни и иноваторски.

balenciaga-v&a-museum-collection-2018-american-expressbalenciaga-bio-shaping-fashion-v&a-museum-exhibition“Той беше срамежлив, но не много, защото успя да накара хората да вярват. Той просто не се интересуваше от хората и парите им.” Глория Гинес

v&a-balenciaga-exhibition-visitors visitors-exhibition-balenciaga-shaping-fashionЧаст от изложбата представя майсторската изработка на облеклата и начина му на работа в ателието. Кратки филми с интервюта на негови клиенти разкриват процеса и привилегията да бъдеш клиент на талантливия дизайнер. Изложбата също разкрива как облеклата му продължават да вдъхновяват и променят висшата и ежедневна мода все още чрез включени в експозицията облекла на съвременни дизайнери. Огромното влияние, което оказва дизайнера върху модните течения поколения наред, е представено с тоалети на дизайнери, които са имали шанса да работят с него, както и облекла на дизайнери, които следват неговите експериментални подходи.

balenciaga-work-progress-samples-pink-dress-fabrics balenciaga-cut-process-dress-poncho

Баленсиага е въведен в модния свят от майка си, която работи като шивачка. В нейна чест е наименована и дъщерната му модна марка- Eisa. Той започва да изучава тайните на шивашкото изкуство едва на 12 годишна възраст. Десет години по-късно отваря и първата си модна къща в Сан Себастиян, Испания. Баленсиага има отлични умения във всеки етап от дизайнерския процес: от измислянето на самия модел, конструирането, моделирането и ушиването. През 1937г. той основава ателие за висша мода в Париж, където твори до края на 50 годишната си кариера.bullfighting-balenciaga-jacket-eveningБаленсиага е вероятно един от първите дизайнери вдъхновени от спорта. Вдъхновен от испанската корида, която в действителност не одобрява, той създава облекла, асоциирани с този спорт. Традиционните мъжествени облекла като късото „chaquetillas” или жакет, носен като част от бикоборския „костюм от светлина“, той претворява в дамски.

balenciaga-iconic-evening-coat-embroidery-embellishments designers-copy-balenciaga-shaping-fashion-london

Дизайнерът показва колекциите си два пъти годишно. Сезонните му колекции се състоят от 150 до 200 костюма. Това е огромен брой, който съвременните дизайнери не представят на модните си ревюта, дори не произвеждат, по различни причини. Друга интересна разлика е, че Баленсиага не допуска пресата на модните шоута. Обезпокоен за защитата на дизайнерските си идеи от копиране, журналистите чакали повече от месец, за да бъдат допуснати да снимат моделите. Днес, едни от най -важните гости на ревютата са журналистите, блогърите и фотографите, които мигновенно публикуват снимков материал. Съвременните дизайнери не се притесняват от копиране на моделите им, което несъмнено се случва, а са ориентирани към популяризиране на оригиналните си идеи и дизайнерски умения.designers-copying-balenciaga-contemporary-fashion-collection designers-inspired-balenciaga-shaping-fashion-v&a-collection new-materials-balenciaga-shaping-fashion-inspireСтилът на Баленсиага се развива и надгражда с времето, революционизирайки дамския тоалет. Той използва материи, които скулптурират женската фигура  и това се вижда в  роклята „Плик“. Запазва дължината на роклите отзад, но ги скъсява отпред. Създава ефирни обеми от тюл, използван с опакото навън, под който има солидна вталена и сексапилна конструкция.Еталон за това е роклята „Baby Doll”. Отличаващи силуети имат роклите с форма на балон, които градират в обеми само на задната част, докато предната е вталена. По-късно създава облекла с права конструкция, в които вталяването напълно изчезва. Този силует е обявен за грозен и не сексапилен, изключително абстрактен. Постепенно жените го възприемат и започват да го носят, особено през 60 – те, създавайки нова модна тенденция.

Вдъхновението на дизайнера идва от платовете, с които започва и творческия процес, за разлика от много дизайнери, които започват със скициране. В по-късен етап на разрастване на модния му бизнес, Баленсиага диктува модните си идеи на художник – илюстратор. Към модните скици се прикача мостра от съответния плат. Обозначава се името на моделиера, който ще разработи дизайна, както и на модела, който ще представя тоалета на модното ревю.demna-gvasalia-balenciaga-looks-v&a-shaping-fashionЕкспозицията „Баленсиага – оформящ модата“ на музея „Виктория и Албърт“ е интригуваща и излючително красиво подредена. Тя предизвиква огромен интерес сред любителите на марката и модата като цяло, затова по-добре купете билети предварително!

irina-blog-v&a-balenciaga-shaping-fashionLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *