logo

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

Септември е най-артистичният месец в английската столица. Арт изложения и модни фиести привличат посетители от цял свят – London Design Fair, Affordable Art Fair – Battersea, Roy’s People Art Fair, Wedding Show. Най-дългоочаквана е модната седмица, която официално се проведе в дните между 15-19 септември в The Strand 180. Извън официалните дати и място на събитието, модни фиести се случиха из цял Лондон.

london-fashion-week-ss18

burberry-ss18-check-trend

Пъстра тълпа от модни журналисти, блогъри и влогъри, собственици на бутици и търговци от модни вериги, известни личности като певци, актьори и телевизионни водещи, се откроиха на първите редове на ревюта по време на модната седмица. Често, приятели ме питат как се озовавам измежду редовете със щастливците, които се наслаждават на модните ревюта.

nicopanda-rtw-ss18-lfw

versus-versache-rtw-ss18-lfw

Местата са лимитирани за редовни клиенти, публични личности, търговци и журналисти, специално подбрани и поканени.

Ревютата и презентациите през модната седмица основно се случват в залите на Strand 180, централен Лондон, но най-популярните дизайнери и модни марки представиха творенията си за сезон пролет/лято 2018 на най-различни места в столицата – собствени бутици, хотели, клубове, сгради на стари съдилища, галерии и музеи. И ако си един от щастливците да получиш покана за ревюто на „Бърбъри“ и Nicopanda в събота, изборът е труден заради големите разстояния и натоварения трафик, но определено „Бърбъри“ печели. В неделя един от задължителните аксесоари е чифт удобни (или не) обувки, които да притичат разстоянието между презентацията на „ММ6 – Мезон Маржиела“ и ревюто на „Версус Версаче“, в случай че нямаш резервиран мерцедес от организаторите на модната седмица. Пред входа на сградата на Strand 180 освен обичайната тълпа от папараци, блогъри и техните фотографи, любопитни минувачи и редящите се на километрични опашки поканени гости на ревюта и презентации, се трупаше и друга шумна тълпа на ламтящи за внимание младежи.

maison-margiela-mm6-ss18-lfw

Броят им очевидно беше нарастнал спрямо миналия моден сезон, когато протестираха срещу използването на естествени кожи за облекла. Тази година протестът им беше директно насочен срещу модата. Не осъзнаваха ли, че мода са дори безвкусните дрехи, които бяха навлекли. Шумотевицата, която създаваха пред сградата всъщност накара много обикновени минувачи и коли да спират и да се осведомяват какво се случва. И както напоследък се вижда – и лошата реклама е реклама. Жалко за униформените служители на реда, които трябваше да търпят крясъците им, докато се наслаждават на пиршеството от цветове в модните примамки.

gigi-instagram-ss18-advertise-campain-fashion-model lady-gaga-fashion-campain-tom-ford-gigi

Чудя се как Брекзит ще се отрази на модните събития и бизнес като цяло. Все още влизането в UK е свободно за европейски граждани и търговците и журналистите на този етап успяха да си свършат работата. Какво ще се случи в бъдеще, все още не е ясно, но бизнесът се тревожи, а един поглед върху графика на ревютата отговори на въпроса – много имена бяха изчезнали от него, едни от които Вивиан Уестууд, Issa, „Мълбъри“. В официалната програма бяха обявени 85 модни ревюта и презентации, както и 33 модни събития. Новите за лондонския график модни гиганти – „Емпорио Армани“ и „Томи Хилфигер“, стъпиха на лондонската сцена и завоюваха стабилни позиции преди Брекзит-а с носими и страхотно рекламирани от Джиджи и Лейди Гага младежки колекции. Тази година, броят на участниците, спрямо предишния сезон е по-голям. Сезон пролет/лято 2018 провокира над 150 дизайнери да творят и покажат новите си идеи в шоурумите на The Store Studios. С голям ентусиазъм обиколих щандовете на дизайнери от Англия и цяла Европа, Азия и Америка. Цветни и монохромни гами образуваха лабиринт, в който с удоволствие се загубих. Изненадващото за сезона е, че от закачалките се усмихваха много жакардови плетива. Ако мога да оценя щандовете сами по себе си, за оригиналност бих дала положителна оценка на Phoebe English. Нямаше посетител, който да остане безучастен пред техните театрални кукли, позиращи за снимки в новите им тоалети. И макар колекцията да беше изработена от най-обикновен плат от лен и памук, те прекрасно се вписваха в темата на събитието, поставена от Британския моден комитет, а именно – “УСТОЙЧИВА“ мода. Облеклата бяха оригинални и заслужиха моите аплодисменти!

lfw-ss18-designer-showrooms-trade-event phoebe-english-ss18-fashion-collection-lfw-designer-showroom-dolls

За съжаление шоурумите не бяха посетени от обичайната огромна вълна търговци и журналисти. Пъстрите канапенца и диванчета, които организаторите се бяха постарали да осигурят този сезон, стояха самотни в кътовете за отдих. Тъжното лице на Брекзит надничаше от всеки ъгъл. Не всеки дизайнер може да си позволи бюджет за модно ревю, което за Лондон започва от минимум 25 000 паунда. Успешен се оказа вариантът “презентация“, който е наполовина като разход – около 10 000 паунда. Този вариант се използва напоследък и от големите имена в модата. Презентациите, подобно на ревютата, могат да бъдат страхотна реклама. Миналият сезон „Бърбъри“ направиха музейна експозиция с екстравагантни модели от колекцията, с която засилиха любопитството на ценителите на шивашкото майсторство и интересуващите се от мода. Стратегията явно работи защото този сезон модната марка я повтори. „Бърбъри“ дадоха възможност на всички желаещи след ревюто да се докоснат до колекцията им есен/зима 2017, чрез организирана изложба в старата сграда на лондонския съд, която продължи до 1 октомври. Този сезон от експозицията се възхищаваме на тоалетите на „Диор“.

furniture-ss18-trend-green-lfw-designer-showroom designer-showrooms-lfw-trade-event-promotion-7p

Пиршество на цветовете и пъстрота на настроенията бяха основните акценти по време на модната седмица в Лондон. Септември отмина и докато чакаме с нетърпение пролетно-летните колекции на повечето дизайнери да се появят в магазините (изключвам колекциите, които са достъпни за закупуване от момента на показването им като тази на „Бърбъри“), нека се насладим на сезон есен/зима 2017.

fashion-presentation-lfw-ss18

Снимки:
1. Седмица на модата в Лондон / Фото: Личен архив
2. Част от колекцията на „Бърбъри“ пролет/лято 2018 / Фото: © WWD
3. Част от колекцията на NIKOPANDA пролет/лято 2018 / Фото: © WWD
4. Част от колекцията на „Версус Версаче“ / Фото: © “Вог“
5. Част от колекцията на „ММ6 – Мезон Маржиела“ / Фото: © Eva Desnudo
6. Облекла от дизайнерските шоуруми / Фото: Личен архив
7. Джиджи Хадид / Фото: Instagram 
8. Лейди Гага / Фото: Instagram
9. Част от колекцията на The Store Studios / Фото: Личен архив
10. Модели на Phoebe English / Фото: Личен архив
11. – 12. The Store Studios / Фото: Личен архив 
13. Презентация / Фото: Личен архив Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *